Priset ”Det gyllene förstoringsglaset 2020” går till ”Källkritik, fake news och faktagranskning”
Internetstiftelsens pris ”Det gyllene förstoringsglaset 2020” i kategorin Allmänhet tilldelas Facebookgruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”.
Vi på Alle fonti är väldigt glada över att detta projekt har fått denna fina utmärkelse. Facebookgruppen ”Källkritik…” startades upp av oss på Alle fonti sommaren 2017 och har sedan dess administrerats – fristående från Allefontis verksamhet – främst av Mathias Cederholm, efterhand med hjälp av moderatorerna Ola Nilsson, Jesper Ericson och Henrik Frölich.
Tanken med gruppen har varit att följa svensk och internationell diskussion, debatt, forskning m.m. kring källkritik (i synnerhet digital källkritik), kritiskt tänkande och medie- och informationskunnighet (MIK), med den analytiska termen ”Information disorder” i centrum (och termen ”fake news” som ett evigt problembarn). Ambitionen har varit att illustrera fältets bredd, från exempelvis digitala verktyg och algoritmer, via frågeställningar kring bl.a. pedagogik och journalistik, till kognitions- och medieforskning. Ett parallellt syfte med gruppen har varit att knyta ett svenskt nätverk kring våra ämnen, med fokus på yrkesgrupper som arbetar kring dem (lärare, bibliotekarier, journalister, forskare, beslutsfattare m.m.) samtidigt som den också har varit öppen för en bredare allmänhet. En närmare beskrivning av gruppens ganska breda ämnesinriktning finner man på dess informationssida.
För närvarande har gruppen drygt 10 700 medlemmar, och under de ca 2 3/4 år som gått så har den kommit upp i närmare 9000 inlägg. Bland dessa finns mängder av referat av forskning och rapporter, tips om och recensioner av böcker, tips på verktyg för granskning i olika former, pedagogiska resurser, debatter, egna gruppgräv kring påståenden och virala händelser på sociala medier etc., och inte minst aktuella exempel på problem som illustrerar våra ämnen, ja, listan kan göras lång. Även om en Facebookgrupp inte är särskilt överblickbar så kan man påpeka att Facebooks sökfunktion ofta är användbar när man vill titta tillbaka på ämnen man är intresserad av, och att gruppen dessutom har ett antal s.k. enheter, en slags tematiskt ordnade ”kurser” som samlat ihop ett urval inlägg inom olika ämnen, som memer, vetenskaplig kunnighet, näthat, olika granskningsverktyg m.m.
En majoritet av gruppens inlägg är gjorda av Mathias själv, som säger att han använder gruppen som: ”min offentliga anteckningsbok i min löpande omvärldsbevakning och i mitt arbete med att inventera resurser, och samla exempel till Alle fontis utbildningsmaterial”. För den som vill följa den internationella bevakningen ännu mer så delar Mathias en hel del forskning, nyheter och diskussioner på Twitter.
Facebookgruppen har varit ett intressant experiment, utifrån frågeställningen om det går att bygga upp diskussionsforum på sociala medier där man i en stor grupp för en seriös diskussion kring förhållandevis akademiska texter såväl som ibland ganska ”heta” ämnen. Noggranna moderatorer, genomtänkta regler och engagerade medlemmar har varit avgörande för att detta kunnat genomföras.
Vi får se vad som händer framöver. Facebookgruppen har blivit och ska förbli en spännande mötesplats för kunniga, intresserade och engagerade människor i hela landet, och projektet skulle kunna tas vidare i form av t.ex. studiecirklar, mer specialiserade grupper med fokus på faktiska ”gräv” med crowdsourcing som arbetsform, med mera. Vi på Alle fonti skissar också på andra relaterade projekt med crowdsourcing som utgångspunkt, mer om det så småningom. Samtidigt fortsätter vår vanliga verksamhet med utbildningar, föreläsningar, workshops samt research kring digital källkritik, källtillit, MIK, kritiskt tänkande m.m.
För den som vill höra Mathias och Mats berätta litet om gruppen, och ffa resonera kring vår tids utmaningar rörande (digital) källkritik och källtillit, så kan man lyssna på ett avsnitt av podden Digitalsamtal från våren 2019, här. En närmare presentation av Mathias och Mats finner du här.
Internetstiftelsens pressmeddelande finns här. Vi passar på att gratulera skolinitiativet Nätsmart Mora som fick priset i kategorin skola, och Torsten Thurén som fick ett hederspris.